Webbplatsen vänder sig till alla som är intresserade av idrottsmedicin

Idrottsmedicinskt Vårmöte

BAUERFEIND – Huvudsponsor Vårmötet 2011

Välkommen till Vårmötet

Boka in den 5-7 maj 2011Anmäl dig här!

Nu är det dags för Göteborg igen. Vårmötet kommer att gå av stapeln 5-7 maj 2011. Vi kommer att hålla till på Chalmers, som har centralt belägna och väl anpassade kongresslokaler.

Förra årets vårmöte i Båstad gav verkligen mersmak och vi som planerar Vårmötet i Göteborg kommer definitivt att göra vårt bästa för att det ska bli minst lika bra program och lika trevligt. Maj i Göteborg är en härlig tid. Precis som i Båstad börjar vi med ett förmöte, dvs den årliga Korsbandskursen, där vi kommer att visa live-operationer. Denna kurs håller vi för femte gången. Det är en tvådagars kurs, där nyheter inom korsbandskirurgin visas och diskuteras i samband med TV-sända operationer. Detta har varit mycket populärt och givande.

Lite axplock ur programmet

Vi har satsat på ett flertal utländska gästföreläsare och symposier. Vi vill gärna vara praktiska och mottot är ”Idrottsmedicin i praktisk vardag”.

Vid lunchtid på torsdag börjar vi efter inledningsceremonin med ett symposium om hälsenerupturer och rehabilitering av dessa. Karin Grävare Silbernagel, verksam i Newark, Delaware (USA), kommer hem för att leda symposiet och delge oss sina kunskaper i ämnet. Samtidigt kommer Urban Johnson hålla i ett symposium om idrottspsykologi med fokus på idrottspsykologisk rådgivning vid elitfotboll. Vår högtidsföreläsare är Lars Peterson och temat är ”50 år i idrottens tjänst”. Edwin Goedhart, medicinskt ansvarig i AFC Ajax, berättar sedan om sitt arbete i den holländska klubben. Kvällen avslutas med ett traditionellt ”Get-together”.

Fredagen
börjar tidigt. Richard Frobell leder ett symposium om ”Återgång till idrott efter korsbandsskada” . Ja, korsbanden är ju jämnt med i debatten, nu i lite ny tappning efter Richards fina studier. Vidare diskuteras även ny kirurgisk teknik, som kanske kan vara en spännande lösning på vissa problem.

Återhämtning är aktuellt, nu från nya synvinklar, i ett symposium som Göran Kentää leder. Våra 2 första gästföreläsare Wolf Petersen (en av Europas allra främsta knäkirurger) och Jens Helgerud (professor i fysiologi och expert på konditionsträning) ger oss sin visdom på fredag förmiddag.

Innan lunch styr Leif Swärd ett symposium om ”Det medicinska teamet” och har till sin hjälp bland annat läkare och sjukgymnast som han samarbetat med i det engelska fotbollslandslaget. Efter lunchen får vi höra om ”Hjärtsäkerhet på idrottsarenan”, självklart under ledning av Mats Börjesson. Parallellt går ett längre symposium om ”Return to sports” under ledning av Roland Thomeé och Jesper Augustsson. Flera av Europas ledande sjukgymnaster kommer att diskutera vilka kriterier som gäller när idrottaren återgår till idrott efter skada men också när, hur och på vilket sätt skall man bäst ger råd. Våra gästföreläsare är i farten på fredag eftermiddag, Kim Harmon om ”PRP”, Martin Halle om ”Hjärta och träning” och till slut vår vän Warren Gregson från fotbollsuniversitetet i Liverpool. Dagen avslutas med Bankett, där en och annan överraskning väntar.

Lördagen ägnar vi till stor del åt fotboll, t ex symposiet ”Fotbollsfysiologi” under ledning av Idrottsmedicin Väst’s ordförande Lennart Sugiardjo. Här kommer bland annat Helena Andersson och Warren Gregson även att medverka. Vi följer upp detta med ”Fotboll i praktiken” och självklart är det Jan Ekstrand som är moderator. Parallellt pågår ett FYSS-Symposium med Carl-Johan Sundberg och Agneta Ståhle, precis lagom till att den nya FYSS-boken utkommer på engelska. Ny svensk version är inte heller alltför långt borta. Mötet avslutas runt lunch på lördag. I skrivandes stund planeras fler attraktioner och överraskningar.

Vi är övertygade om att det kommer att bli härliga dagar i Göteborg. Det blir ett Vårmöte att minnas länge.

Varmt välkomna till Göteborg

Arrangörsgruppen IM Väst: Jon Karlsson, Mats Börjesson, Lennart Sugiardjo, Lennart Dückhow, Stina Hedin, Jesper Bladini, Dennis Lindholm, Anders Rundgren, Håkan Sandberg, Jennie Sandberg och Inger Setterberg.

Idrottsmedicin Väst – IMV